In mijn eerste deel van de 8 routines, schreef ik over vroeg opstaan, sporten, voeding en mediteren. In dit artikel ga ik in op waarom ik falen belangrijk vind, waarom lezen goed voor je is, wat geduld en succes gemeen hebben en hoe je kleine dingen kunt opofferen om op langer termijn meer te bereiken.

#5. Omarm falen

Falen wordt helaas nog steeds te vaak geassocieerd met mislukking. Mensen koppelen hun zelfbeeld aan het falen en vinden zichzelf dan een mislukking. Ik denk echter dat falen onderdeel is van uiteindelijke succes. Het hoort bij iedere proces om tot betere inzichten te komen, iets te veranderen, te verbeteren en uiteindelijk iets waardevols over te houden.

Elephant – het bedrijf wat ik met mijn compagnon Fabian heb opgericht – is een succesvolle onderneming. Het bedrijf kent gezonde groei, er ligt veel ruimte voor verbetering, maar op zichzelf is de basis van de business goed.

Dit succes is natuurlijk niet aan komen waaien. Voordat ik Elephant heb opgericht, heb ik al twee andere bedrijfsconcepten opgezet die zijn gefaald. Eerlijk gezegd was ik in die periode gewoon geen goede ondernemer. Ik was zelfs een vrij waardeloze ondernemer. Ik deed maar wat, investeerde in de verkeerde dingen, verkocht aan de verkeerde doelgroep, besteedde mijn tijd in de verkeerde onderwerpen, ga zo maar door. Ondanks al deze beginnersfouten heb ik besloten door te zetten.

De eerste twee bedrijven die ik opzette faalden dus hard, dankzij mijn gebrekkige kennis, inzicht en ervaring. Mensen in mijn omgeving zagen dit natuurlijk ook. Ik had voor hen nou niet de reputatie van een ‘slimme ondernemer’. Maar daar probeerde ik me niet mee bezig te houden. Ik deed hier nieuwe inzichten mee op, niks vernieuwends op zichzelf, maar wel erg verhelderend voor mij persoonlijk. Ik leerde er veel van, ik ging ernaast werken aan bureau-zijde. Daar leerde ik nog meer!

En nu staat er een goed bedrijf wat wél succesvol is. En zelfs nu falen we bij Elephant regelmatig. We proberen nieuwe dingen uit, die pakken vaak niet goed uit. We leren ervan en proberen opnieuw. Op deze manier vormen we binnen Elephant nieuwe projectmethodieken, diensten en passen we onze visie aan. Ook faal ik nog steeds constant als leider binnen Elephant. Het belangrijkste is dat ik de fouten herken, het hierover heb met de mensen en kijk hoe ik het kan verbeteren.

Zo denk ik dat veel dingen geboren worden door een geschiedenis aan falen. Ik geloof hier enorm in; durf te falen omarm het proces hiervan en neem de ervaring mee naar je nieuwe ideeën. Dit geldt voor alle aspecten in het leven, niet alleen voor business.

In falen zit dus de angst voor mislukking. Ik denk dat deze angst te veel gebaseerd is op hoe jij als persoon door anderen gezien wordt. Je wilt niet als mislukking gezien worden, dus laat je het idee maar voor wat het is. Het is ongemakkelijk om erover te praten en hierdoor wordt het nog harder bevestigd.

Als je loslaat hoe anderen jouw falen zullen zien, wordt de stap om iets nieuws te proberen een stuk kleiner. En met nieuwe dingen proberen, krijg je nieuwe inzichten. Dat kan nooit verkeerd zijn. Herken je falen dus. Of beter gezegd; erken het. Praat erover, neem verantwoordelijkheid erin en koppel het los van je eigen zelfbeeld.

#6. Lees veel

Het overall concept van lezen is vrij simpel:
Waar wil je jezelf in ontwikkelen? → Koop er een boek over (of zoek andere vormen van content) → maak tijd vrij → lees het → maak meer tijd vrij → probeer het → faal (zie eerste punt uit dit artikel) → herhaal deze stappen. Als je dit doet, kun je werkelijk overal goed in worden.

Ik geloof zo hard in het feit dat lezen je een beter persoon kan maken. Het is ongelofelijk hoeveel informatie er momenteel tot je beschikking staat. Als je iets wilt bereiken, is de kans enorm groot dat iemand dit eerder al heeft gedaan. En dat er een boek over is geschreven, of een aantal blog artikelen, of een aantal video’s, of podcasts.

Hoe ik lezen toepas om mezelf te verbeteren:

  • Mijn reistijd naar werk is ca 30-45 minuten → Ik luister dan podcasts van mensen die mij inspireren over leiderschap, ondernemen, innovatie en persoonlijke groei. Ik heb dus ca 60-90 minuten per werkdag wat ik aan content consumeer.
  • Ik lees 15-30 minuten voor het slapen → In deze tijd lees ik alleen boeken die wat ‘luchtiger’ zijn. Ik wil mijn hersenen namelijk niet te actief maken, omdat ik me gereed maak voor het slapen. Denk aan een biografie, historische boeken, geschiedenis van grote bedrijven. En soms ook gewoon een fantasy novel.
  • Sinds ik zelf artikelen ben gaan schrijven, heb ik mezelf min of meer gedwongen om veel meer te lezen. Als ik een artikel schrijf, doe ik namelijk onderzoek naar vergelijkbare content en zoek ik bronnen die mijn verhaal verder kunnen bevestigen. Dit dwingt me om mezelf te verdiepen in hetgeen waar ik graag over schrijf.

Het liefst lees ik nog een uur of twee in het weekend, maar helaas komt hier vaak niet veel van door andere plannen. Dit is nog iets waar ik mijn weekend routine op zou willen inrichten.

Er is dus enorm veel content, ook voor de dingen die jij wilt weten. Er zijn ook genoeg manieren om deze content te consumeren. Neem een abonnement op een app als Blinklist, abonneer je op Podcasts en luister in de auto of trein. Ga eens 20 minuten eerder naar bed en lees dat boek wat je interessant lijkt! Het juiste boek kan je zoveel nieuwe inzichten en inspiratie geven. En het is écht goed in je dagschema te krijgen.

#7. Geduld

Snelheid wordt steeds meer een gewoonte in onze maatschappij. Neem bijvoorbeeld daten. Vroeger moest je echt naar buiten en iemand echt leren kennen. Als alles een beetje meezat, kon je op die manier op date. Nu hoef je alleen een aantal keer naar links te swipen in je Tinder App. Door digitalisering en Social Media zijn we steeds meer verwend geraakt. Alles moet morgen in huis zijn, zelfs je date!

Deze denkwijze is ook overgewaaid aan de verwachtingen die we van onszelf hebben. We zien allemaal leuke, succesvolle, inspirerende dingen doen op LinkedIn, Facebook of Instagram. We volgen mensen die ons inspireren en onbewust meten we onszelf met hen. Hierdoor krijg je echt het gevoel dat je op moet schieten met je doelen en ambities.

We worden allemaal enorm beïnvloedt door de snelheid van de huidige maatschappij en de digitale tijdperk. Het wordt daarom ook steeds moeilijker om geduld te bewaren. Iets moois opbouwen – of het nu een bedrijf is, of een andere doel dat je hebt – kost tijd. Gun jezelf de tijd, verwacht niet dat het allemaal in 1x lukt. Vertrouw op jezelf en in je doel, neem één stapje tegelijk. Er zijn geen sluiproutes naar succes.

#8. Offer dingen op

Als je iets nieuws wilt bereiken, heb je hier tijd voor nodig. Vaak is dat het eerste probleem, want je dag is waarschijnlijk al propvol met activiteiten. Door toch kritisch te kijken welke tijd je uit je dag kunt wegsnijden, kun je vast een paar dingen bedenken. Zo heb ik wat tijd in de avonden opgeofferd, om eerder naar bed te gaan. Ik sta dan ook eerder op (zie reden #1 uit deze blog serie), waardoor ik in de ochtenden werk aan mijn doelen.

Het kan ook zijn dat je andere type offers moet maken voor jezelf, bijvoorbeeld op financieel gebied. Ook hierin kun je – als je scherp en creatief bent – echt wel wat schuiven. Zo ben ik toevallig onlangs begonnen met beleggen, maar heb ik hier geen groot financieel plaatje voor. Ik stort simpelweg iedere maand direct 80,- op mijn beleggingsaccount. Dit geld kan ik vervolgens dus ook niet meer uitgeven aan iets anders. Op jaarbasis is dit toch bijna 1.000,-. Als je dit dus combineert met regel #7 geduld, kun je op de lange termijn toch iets moois bereiken.

Het is gewoon belangrijk het besef te hebben dat voor alle grote doelen en ambities offers nodig zijn. Als je niet bereid bent de pijn van de offer te voelen, zul je ook het genot van het succes kunnen krijgen.

Wat zijn jouw routines?

Vond je één of meer van deze routines inspirerend? En heb je zelf nog andere routines die jij toepast om dichter bij je doelen te komen? Laat het me dan even weten in de comments!