Alen Sirovica
Zelf aan de slag

Podcast maken voor bedrijven en professionals

Dus jij wilt een eigen podcast maken? Logisch, want podcasts worden steeds populairder! In Nederland luisteren er al ruim 8 miljoen mensen wel eens naar een podcast en dit blijft toenemen! Hoe start je nou je eigen podcast? En wat moet je allemaal weten om een podcast succesvol te maken?

Waarom een podcast maken?

Een podcast levert je niet direct meer klanten op. Het gaat je ook niet veel meer bekendheid geven op kort termijn. Maar wat levert het dan wél op? Ik licht  hieronder de belangrijkste redenen uit.

Verbinding maken met je publiek: Je hebt al volgers op social media, je hebt al klanten en leveranciers. En als bedrijf heb je natuurlijk ook medewerkers. Deze mensen spreek je niet allemaal dagelijks. En wanneer je een groot bedrijf hebt, is het onmogelijk om een goede connectie te hebben met alle medewerkers. Een podcast is het ideale medium om toch die verbinding aan te gaan met jouw publiek. Het horen van jouw stem en jouw verhaal legt een veel betere connectie dan een mailtje, een social media post of een blog artikel.

Makkelijk te consumeren: Mensen luisteren podcasts in de auto, op de fiets, tijdens het hardlopen, tijdens het schoonmaken, tijdens het koken, etc. In tegenstelling tot social media, email, video of blogs is podcasting dus ook veel makkelijker te consumeren. Dit maakt het enorm laagdrempelig voor je publiek om je te volgen.

Podcasting is steeds populairder: Inmiddels luisteren al 8 miljoen mensen regelmatig naar een podcast. Grote platformen zoals Spotify investeren miljarden in podcasting services. Het wordt dus steeds populairder. En ja, er zijn ook steeds meer podcasts, maar er is zeker nog ruimte voor jouw podcast!

Een podcast maken is makkelijk: Natuurlijk moet je je hier even in verdiepen. Echter vergeleken met het maken van een video is een podcast maken vele malen eenvoudiger. In dit blog artikel leg ik uit hoe je jouw podcast kunt beginnen.

Is een podcast iets voor jou?

Heb je als professional of als bedrijf het idee een podcast te starten en wil je even kort sparren? Mail me je idee en vragen en ik denk met je mee.

Mail mij jouw vraag

Een podcast beginnen? Dit staat je te wachten!


Podcast service
Podcast laten maken
Podcast laten maken

Podcast laten maken?

Wil je gelijk goed uitpakken met je podcast en niet onnodig veel tijd kwijt zijn? Ik help je jouw podcast volledig opzetten en managen!

Ik kan je helpen met

  • Jouw podcast format uitwerken
  • Podcast management (scripts, planning, distributie)
  • Podcast regie tijdens de opnames
  • Podcast edits & video podcast producties
  • Podcast promotie en groei tactieken
Vraag informatie aan

 

Podcast studio Dordrecht
Maak gebruik van onze professionele podcast studio.

Podcast studio

Zelf een podcast maken vs. een podcast laten maken

In hoofdlijnen komt het volgende kijken bij een podcast productie:

  • Format management; Dit is de kern van je podcast. Hoe lang duurt het? Hoe vaak breng je afleveringen uit? Wat zijn de thema’s? In welke setting (interview, solo praten, gesprek, ervaringen uitwisselen, etc)? Welke rubrieken heeft iedere aflevering? Format management zorgt voor consistentie en dat is de basis die je nodig hebt om je podcast te laten slagen.
  • Planning & coördinatie; Het plannen van opnames, voorbereiden van scripts, uitnodigen van gasten, opvolgen na de opnames, editors aansturen en zorgen dat alle afleveringen op tijd worden gepubliceerd. Dit wordt enorm onderschat en is erg tijdrovend.
  • Opname & editing; Dit is het eerste waar je aan denkt. Hierbij gaat het om goede opname kwaliteit, dus goede microfoons, een afgesloten ruimte of studio. En natuurlijk het bewerken van de opname tot een volledige aflevering.
  • Distributie en promotie: Nu je aflevering gereed is, moet het nog beschikbaar gemaakt worden op je website, social media, spotify, apple podcasts, etc. Je wilt het ook promoten op bepaalde kanalen met een bepaalde frequentie.

 

Podcast zelf maken

Een podcast kun je dus zeker zelf maken! Het vraagt vooral best wat tijd om alles te doen. Het belangrijkste is dat je er tijd voor kunt maken, wat investeert in goede microfoons en natuurlijk nadenkt over jouw podcast format. Heb je de tijd en juist niet de middelen, is het zelf doen de meest logische weg. Ga je het zelf doen? Wees dan realistisch in jouw podcast format en maak het jezelf niet te moeilijk.

Podcast laten maken

Heb je zelf gewoon niet de tijd of de kennis om een podcast goed op te zetten? Huur dan zeker iemand in! Je kunt natuurlijk ook voor een deel van je podcast iemand inhuren. Huur bijvoorbeeld een audio specialist in voor je opnames en edit werkzaamheden. Hiermee doe jij zelf de podcast management, maar hoef je je niet meer druk te maken over het geluid en het monteren van een aflevering.

Sparren over jouw podcast?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel met mij

Alen Sirovica

Alen Sirovica

Creatief ondernemer