We hebben allemaal wel eens het gevoel dat we vastzitten. Je gaat naar je werk, komt thuis, gaat eten en gaat naar bed. De volgende dag begint het opnieuw. Daar tussen lijkt niets meer te passen. Het kan soms inspiratieloos aanvoelen. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Als je weet waar het knelt, kun je er ook wat aan doen. Er is écht meer dan genoeg mogelijk in de tijd die je na de dagelijkse ‘hussle’ overhoudt. Heb je het gevoel dat je vastzit? Begin even te reflecteren wat je nu allemaal doet. Wat zou je kunnen veranderen? In dit artikel hoop ik je inzicht te geven op welke plekken je wellicht vastloopt.

#1: Je hebt ideeën, maar geen doelen

Wat zijn jouw doelen en ambities die je bereikt wil hebben binnen 3 jaar? Heb je nagedacht wat je écht zou willen veranderen? Je hebt er vast over nagedacht, maar het is waarschijnlijk nooit verder gekomen dan dat. Door geen duidelijke doelen te stellen, kun je ook geen plan maken. En zonder plan, word je onderdeel van het plan van iemand anders.

Je werkt wel, maar je werkt eigenlijk nergens echt naartoe. Hier is niet eens sprake van uitstelgedrag, want er is niks om uit te stellen. Wat vaak goed helpt, is om te starten met het maken van notities. Je ideeën op papier zetten dus. Vanuit daar kun je kijken of je het concreter kunt vertalen naar een doel en een aantal acties. Neem eens een aantal momenten in de week de tijd om je ideeën uit te werken. Schaf een notitieblok aan en zorg dat je het bij je draagt. 

#2: Je verkiest urgente zaken boven belangrijke zaken

Ben jij van de to-do lijstjes en krijg je energie van het wegwerken van deze lijstjes? De kans bestaat dan dat je je vooral focust op urgente, korte termijn zaken. Kijk eens kritisch naar dit lijstje. Hoeveel van deze punten zijn belangrijk voor de komende week? en hoeveel van deze punten zijn belangrijk voor de lange termijn? To-do lijstjes zijn een grote valkuil die je vaak je tijd opeisen voor de korte termijn zaken. Ik suggereer niet dat je geen to-do lijstjes moet hebben, maar het is wel belangrijk je to-do lijstjes eens kritisch te bekijken. Hoeveel to-do’s op je lijstje dragen bij aan je lange termijn ambities?

Dit is natuurlijk een regel wat je in veel ’time management’ boeken en artikelen kunt lezen. Het komt neer op dat je prioriteiten moet leren stellen. Niks nieuws op zichzelf. Echter, je kunt hier nog een stap verder in gaan. Met prioriteiten stellen, win je natuurlijk geen extra tijd. Je maakt simpelweg effectiever gebruik van je bestaande tijd. Het wordt pas écht effectief, wanneer je meer tijd voor jezelf kunt maken.

De onderstaande TedX talk gaat precies hierover. Door iedere taak die je hebt door de volgende funnel te laten lopen, kun je veel effectiever beslissen wat voor waarde een taak voor je heeft:

  1. Eliminate: Is dit iets wat ik überhaupt wel moet doen?
    Ofwel; Wat gebeurd er als ik deze taak niet doe?
  2. Automate: Is dit iets wat ik kan automatiseren?
    Ofwel; Zijn er tools of manieren waardoor deze taken vanzelf uitgevoerd worden?
  3. Delegate: Is dit iets wat ik kan delegeren?
    Ofwel: Kan ik iemand anders deze taak laten doen?

Wanneer je een taak écht kritisch door de bovenstaande 3 stappen laat lopen, zul je zien dat er een stuk minder taken overblijven die je nog echt moet doen.

Check ook de TedX video hierover:

#3: Je bent altijd bereikbaar en beschikbaar

Ben jij altijd bereikbaar of beschikbaar? Heb je je mail altijd aan staan en kijk je ook regelmatig via je telefoon naar e-mail? Vind je dat je altijd klaar moet staan voor je collega’s en klanten wanneer zij dat nodig hebben? Probeer je jouw telefoon altijd op te nemen? In dat geval ben je een reactief persoon. En dit is heel fijn voor anderen die je zo snel bijstaat in hun problemen en vragen (die vaak ook gebaseerd zijn op korte termijn denken), maar je zet jezelf hiermee altijd op een 2e plek. Ik suggereer niet dat je nooit meer iemand moet helpen. Wat ik wel belangrijk vind, is dat je prioriteiten stelt en bewust bent waar je ‘ja’ op zegt. Help anderen op jouw voorwaarden.

#4: We zijn gericht op het eindresultaat, niet op het proces

Oké, je hebt een doel! Je weet dus wat je wilt! Het is een ambitieuze doel! Maar wees nu eerlijk naar jezelf; waar is je doel op gebaseerd? Waarom wil je dit zo graag bereiken? Een doel stellen is niet moeilijk. Maar begrijpen waarom dit belangrijk voor je is en wat je hiervoor gaat doen is al een stuk moeilijker.

Hoe ambitieuzer je doel, hoe zwaarder de reis ernaar toe. Een simpele manier om ernaar te kijken is als volgt: Om een doel te bereiken moet je dingen doen. Om dingen te doen heb je tijd en focus nodig. Je kunt niet extra tijd toveren, dus moet je andere dingen opofferen. Welke dingen kun je opofferen? Hoeveel tijd levert dit op? En welke dingen kun je hiervoor in de plaats zetten die naar je doel toewerken?

Het is dus een simpele berekening van tijd. Naast het vrijmaken van tijd, komt het creëren van focus. Focus houdt in dat je gericht blijft op de juiste dingen. Kun je de verleidingen weerstaan om je tijd toch anders door te brengen? Kun je nee zeggen tegen anderen? Kun je omgaan met tegenslagen in het proces?

Iets wat ik vaak bij anderen zie, maar regelmatig ook bij mezelf, is dat er doelen werden uitgesproken zonder overtuiging. Vaak zijn deze doelen gebaseerd op wat je ziet bij anderen. Je ziet succesvolle ondernemers via LinkedIn en denkt; ‘dat wil ik ook! Ik weet zeker dat ik dat ook kan! Ik ga ook een bedrijf opzetten!’. Dit is geen doel, dit is een idee, een fantasie. En vaak gebaseerd op het eindresultaat, zonder stil te staan bij het proces wat ervoor nodig is.

Is jouw doel gebaseerd op successen van anderen? Dan is de kans op succes minimaal.

Will Smith legt dit uit in dit filmpje:

#5: We leven te veel op automatisch piloot

Verandering is een bitch. Het kost discipline, energie, focus.……  Wees even eerlijk naar jezelf. Welke doelen heb jij (bewust of onbewust) dit jaar al uitgesteld? Je vertelt jezelf dat het nu niet het geschikte moment is. Je kijkt er op een later moment naar, wanneer je er meer tijd voor hebt.

Het is begrijpelijk, want ons brein, onze instinct, stuurt altijd aan op veiligheid en comfort. Dat is de overlevingsdrang die in ons als wezens zit. Het aanpassen van je routine is nieuw, is anders.

Dwing jezelf om uit je comfort zone te stappen en iets nieuws te doen. In sommige gevallen is het een klein iets (1x per week gaan hardlopen bijvoorbeeld), in andere gevallen is het iets groots (ontslag nemen bijvoorbeeld).

Mel Robbins vertelt dit volgens haar ‘5 second rule’:

Conclusie

Het is normaal dat je af en toe een mindere periode hebt qua focus, succes, positiviteit of productiviteit. Alleen hoef je je hier niet bij neer te leggen. Succes is vaak een kwestie van focus, discipline, zelfbewustzijn en routine. En ik denk dat een groot gedeelte begint bij je bewust te worden van je eigen gedrag en gewoontes. Je kunt pas iets veranderen, wanneer je het ook ziet natuurlijk.