Waar kopen:

Als hardcover op Bol.com voor 34,99 (Affiliate link)

In een notendop:

In het boek 7 eigenschappen van effectief leiderschap vertelt Covey over hoe je jouw leven het beste kunt inrichten wanneer je als persoon en leider wilt groeien. Het boek gaat niet zozeer in op leiderschap in de zin van management binnen een bedrijf. Het gaat veel meer in op de principes die je kunt toepassen om meer regie in je leven te krijgen, gelukkiger te zijn en betere relaties met anderen op te bouwen. In essentie is dit natuurlijk waar leiderschap om draait. Het boek leest prettig weg door de luchtige schrijfstijl en is grotendeels verhalend (geen theoretische stof).

Key takeaways:

de 7 habits zijn uiteraard de takeaways van dit boek. Dat zijn:

  • Wees proactief; Je bent volledig in controle van jouw eigen acties en reacties. Wanneer je iets wilt bereiken, zul je altijd vanuit jezelf de eerste stappen moeten zetten. Laat dit niet afhangen van anderen.
  • Denk vanuit het einde; Wat wil je dat mensen vertellen op jouw begrafenis? Door jouw eigen levensmissie op papier te zetten, wordt het tastbaarder wat je in jouw gedrag moet doen om dit te bereiken.
  • Belangrijke zaken eerst; Werk vooral aan wat belangrijk is om jouw levensmissie tot uiting te brengen. Veel dingen in het leven lijken urgent, maar zijn vaak niet belangrijk. Laat je niet afleiden.
  • Denk vanuit win/win; Wanneer je voor een onderhandeling staat (bijna dagelijks) moet je vooral denken in win/win situaties. Wat kun jij voor de ander doen en tegelijkertijd jouw eigen doel bereiken?
  • Eerst begrijpen, dan begrepen worden; Wij mensen hebben de slechte gewoonte om zo snel mogelijk ons verhaal te willen doen. Maar je verhaal komt veel beter over wanneer je eerst naar de andere kant luistert. Daarbij kun je op basis hiervan ook nog jouw verhaal aanpassen. Om echt een goede gesprekspartner te kunnen zijn, moet je dus eerst leren begrijpen wat de ander zegt, voordat je zelf praat.
  • Zoek synergie op; Gebruik in jouw handelingen een combinatie van de bovenstaande gewoontes om het maximale uit iedere situatie te halen
  • Hou het mes scherp; Het is moeilijk om nieuwe gewoontes aan te leren en het is verleidelijk om te vervallen in oude, slechte gewoontes. Zorg dus dat je mentaal en fysiek herhaaldelijk jezelf blijft trainen op deze gewoontes.

Voor wie:

Dit boek is voor iedereen die wil werken aan zijn of haar persoonlijke groei. Zowel spiritueel als op andere gebieden (bijvoorbeeld je carrière).

Wanneer lezen:

Lees het vooral op vakantie of wanneer je in een andere omgeving bent. Meestal is je geest dan ook wat ruimdenkender en kun je het beter tot je nemen.