Succesvol zijn heeft in mijn ogen niks met rijkdom te maken. Het heeft te maken met het behalen van je persoonlijke ambities, je doelen. Als mens zijn we tot veel in staat, maar door de dagelijkse sleur worden we te vaak terug geslingerd en raken we focus kwijt. Focus is denk ik het sleutelwoord voor succes. Ik hou me graag bezig met dit onderwerp en probeer dit ook in praktijk tot uiting te brengen. In dit artikel vertel ik je wat ik op dagelijkse basis doe, om mijn focus te vergroten en daarmee ook mijn succes.

#1. Vroeg naar bed, vroeg opstaan

Ik ga tussen 21:30 en 22:30 naar bed en sta tussen 05:00 en 05:30 op. In principe win ik hiermee geen extra tijd, maar dat is ook niet de insteek. In de ochtenden krijg je simpelweg meer voor elkaar. En als je jezelf wijs maakt dat je geen ochtendmens bent, is dat onzin. Je hebt dan waarschijnlijk een slechte gewoonte ontwikkeld die je niet graag wilt aanpassen. Je bent waarschijnlijk gewoon geen fan van vroeg opstaan, maar er zijn voldoende studies die uitwijzen dat mensen in de ochtend het meest productief zijn. Google geeft je hierover al bijna 1 miljoen resultaten over.  En dat je in de ochtend productiever bent klinkt toch ook best logisch? Je hersenen hebben net zo een 8 uur rust gehad.

Wil je dus écht werk verzetten waar je eigenlijk nooit echt aan toe lijkt te komen, dan zijn de ochtenden waarschijnlijk het meest geschikt. De meeste mensen nemen zich voor dit in de avonden te doen, maar besef dat je dan een complete werkdag erop hebt zitten. Je bent mentaal redelijk leeg en hierdoor is het erg moeilijk je discipline te bewaren.

Om je een indruk te geven; mijn ochtendroutine ziet er ongeveer als volgt uit:

 • 05:00 – de wekker gaat
 • 05:15 – ik ben omgekleed en ga 4-5 km hardlopen (zie ook punt 2)
 • 05:45 – ik ben terug en ga ca 15 min mediteren (zie ook punt 4)
 • 06:00 – ik zet koffie en werk meestal aan mijn blog of mijn social media kanalen
 • 07:15 – Samen met mijn vriendin maken we ons zoontje Finn wakker gaan we ontbijten
 • 07:30 – ik breng tijd met mijn zoon Finn en mijn vriendin Virginia door
 • 08:00 – Ik vertrek, zet Finn af bij de opvang en zet een podcast of leesboek in de auto aan
 • 08:45 – mijn werkdag begint

Wat je ziet in mijn ochtendroutine, is dat ik voor mijn werkdag al heel veel heb gedaan! Ik doe dit juist in de ochtenden, omdat ik weet dat ik na mijn werkdag te uitgeput ben. Tussen 05:00 en 09:00 ben ik ook niet bezig met e-mail, nieuws sites of social media. Ik ben er zelf namelijk van overtuigd dat deze zaken je geest verlammen. Wat ik daarmee bedoel is dat je door deze dingen in een reactieve staat terecht komt. Je bent namelijk constant informatie aan het opnemen waar je zelf niet bewust voor kiest en het leidt je brein en denkwijze af van hetgeen waar je wellicht op had willen focussen. Voor mij is het extreem belangrijk om mijn dag te beginnen (en af te sluiten) met bewustzijn en focus. Dat gebeurt dus zonder e-mail en social media.

#2. Regelmatig Sporten

Inkoppertje; Voldoende beweging is belangrijk, maar waarom ook alweer? Door beweging houd je jouw lichaam fit. Een fit lichaam bevorderd ook de mentale weerbaarheid. Het helpt dus met extra focus. Door mijn ochtend te beginnen met hardlopen, voel ik me enorm opgewekt. Ik heb een veel sterkere focus en het voelt echt fijn als ik terug ben van mijn ronde.

Wetenschappelijk feitje; Dit fijne gevoel ontstaat door de endorfine die vrijkomt in je hersenen. Endorfine zorgt voor een trots en soms euforisch gevoel. Wanneer je met sport je fysieke grenzen opzoekt, wordt er endorfine aangemaakt in je hersenen. Ik ben zeker geen topsporter, maar ik probeer met iedere hardloopsessie wel mijn grenzen op te zoeken.

Je kunt je voorstellen dat het dus heerlijk aanvoelt als je klaar bent met hardlopen! En dan moet mijn dag nog beginnen. Dit geeft me een enorme mentale boost! Dus naast het feit dat je jezelf lichamelijk fit houdt, zorg je ook voor mentale weerbaarheid. Persoonlijk doe ik dit graag in de ochtenden, omdat ik mijn dag dan extra gefocused kan beginnen.

#3. Bewust met voeding bezig zijn

Iets waar ik absoluut niet in geloof is het volgen van een specifiek dieet. Dit is totaal niet motiverend en vaak ook moeilijk uitvoerbaar. De meeste dieeten bestaan uit dingen die je nooit in huis zou halen. Ik denk dat het waardevoller is op een haalbare manier te kijken naar je eetpatroon. Welke dingen zijn niet goed voor je en kun je eenvoudig uit je patroon halen? Haal die dingen vervolgens uit je eetpatroon en vervang het met gezonde alternatieven. Zo probeer ik me te richten op een gezonde balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten én probeer ik suikers tot een minimum te houden. Ik ben zeker geen voedsel expert, maar er is online genoeg informatie te vinden over een goede balans met voeding.

Een aantal simpele dingen die ik doe:

In de basis focus ik me op voldoende vitaminen en mineralen, probeer ik suikers te minimaliseren en probeer ik tussen de 2200 en 2500 calorieën per dag te zitten. Een paar dingen die ik hierin doe zijn vrij simpel:

 • Vitamine C: Met ontbijt citroenwater drinken (één hele citroen), dit is een boost aan vitamine C
 • Vitamine C: Als ik het in huis heb, eet ik iedere ochtend ook een kiwi, wederom een boost aan vitamine C
 • Vitamine D: Iedere ochtend neem ik een Vitamine D pil in
 • Eiwitten & Koolhydraten: Iedere ochtend ontbijten, vaak een schaaltje Skyr of magere yoghurt met muesli
 • Met lunch eet ik zo min mogelijk vleeswaren, brood en suikers en probeer ik zoveel mogelijk groenten te eten. In vleeswaren kan natuurlijk veel eiwitten en andere goede stoffen zitten. Vlees is in veel gevallen echter bewerkt. En dit kan voor andere lichamelijke klachten zorgen op langer termijn. Ik ben hierin zeker geen expert, maar ik probeer vlees eten gewoon tot een minimum te houden.
 • Ik drink vooral water en zo min mogelijk sappen
 • Ik drink alcohol alleen op vrijdagen en/of zaterdagen
 • Ik drink koffie gewoon zwart

Natuurlijk eet ik ook lekker een frietje en een toetje op zijn tijd. Hierin probeer ik het gewoon goed balans te houden door het niet meerdere keren per week te doen.

Begin met een logboek:
Toen ik begon met het aanpassen van mijn eetgewoontes, heb ik dit een tijdje bijgehouden met een logboek. Dat kan eenvoudig met een app als FatSecret. Deze app meet direct ook je voortgang en geeft aan hoe je verdeling is qua eiwitten, vetten, koolhydraten en suikers. Heel handig om inzicht te krijgen in wat je eigenlijk binnenkrijgt.

#4. Ik mediteer dagelijks

Ik heb mediteren altijd gezien als ‘zweverig gedoe’. Een korte tijd terug ben ik me er toch een beetje in gaan verdiepen en heb dit een tijdje uitgeprobeerd. Ik doe het nu zo een 3 maanden zo een 4 of 5 dagen per week en ik vind het toch erg waardevol. Er zijn enorm veel manieren om te mediteren. Ik gebruik de ‘gratitute meditation‘ van Tony Robbins. Dit doe ik op de volgende manier:

 • Ik ga in mijn tuin zitten, want ik vind het prettig om in open lucht te mediteren
 • Ik doe het meestal direct na mijn hardloopsessie, om goed tot rust te komen
 • Ik ga zitten, zorg dat ik in een kalme staat ben, zet een focus muziekje op en doe mijn ogen dicht
 • De eerste 5 minuten focus ik me op één of twee dingen waar ik enorm dankbaar voor ben en probeer verder nergens anders aan te denken
 • De 5 minuten erna focus ik me op één of twee doelen die ik dit jaar bereikt wil hebben. Ik probeer de doelen al in te beelden alsof ik ze heb bereikt
 • De laatste 5 minuten probeer ik nergens aan te denken en focus ik me op mijn ademhaling

Deze manier van mediteren brengt me in een vredige en gemotiveerde staat.

Disclaimer; Ik ben ook maar een mens

Wat ik hierboven schrijf, gaat echt niet altijd op. Er zijn zeker periodes dat het me niet lukt om zo vroeg op te staan of dat ik uitschiet met mijn voeding en ook niet regelmatig sport. Hier ben ik mens voor. Ik probeer zeker streng naar mezelf te zijn en hier discipline in te tonen, alleen geloof ik niet dat het als een strijd moet aanvoelen. Als je niet kunt genieten van een dergelijke routine, gaat het je niks brengen. En als het een paar keer niet lukt, wilt niet zeggen dat je faalt. Je bent gewoon mens. Mijn tip is dus, zoek een routine dat je focus kan vergroten én waar je zelf veel plezier uit kunt halen.

Volgende keer:

Dit waren de 4 routines waarmee ik mijn focus maximaliseer. In mijn volgend artikel vertel ik je wat ik naast focus nog meer belangrijk vind om je persoonlijke succes te vergroten.