Waar kopen:

Als hardcover op Bol.com voor 23,20 (Affiliate link)

In een notendop:

In Atomic Habits vertelt James Clear over hoe gewoontes werken, waarom het zo moeilijk is gewoontes te veranderen en op welke manieren je juist wél kunt veranderen. De tactieken waar James op ingaat zijn allemaal wetenschappelijk onderbouwd en super simpel omschreven. Het maakt het dus heel concreet en leuk om te lezen. James Clear is ook blogger en heeft enorm veel artikelen op zijn eigen site over dit onderwerp. Zeker de moeite waard om hier ook eens te kijken: https://jamesclear.com/

Key takeaways:

  • Focus minder op doelen en meer op systemen; Dit klonk totaal niet logisch toen ik het voor het eerst las, maar toch werkt het echt goed. Iedereen is altijd bezig met een ambitieus doel, maar we weten vaak helemaal niet wat we systematisch moeten doen om dit te bereiken. James legt in het boek stapsgewijs uit hoe je meer de focus op systemen kunt gaan leggen.
  • Om gewoontes te veranderen, moet je je kijk op jezelf veranderen; Een uitspraak als “ik wil stoppen met roken” helpt niet om je gewoonte te veranderen. Het impliceert namelijk dat je bezig wilt zijn met het stoppen. De uitspraak (en jouw overtuiging) moet zijn; “ik ben geen roker”.
  • Je omgeving is krachtiger dan je wilskracht; Het is een grote valkuil om te vetrouwen op wilskracht. Dat kost enorm veel energie en niemand houdt dit lang vol. Je directe omgeving heeft enorm veel invloed op je gedrag. Je kunt je omgeving met hele kleine aanpassingen zo veranderen dat het je kan helpen in de gewenste verandering.
  • Herhaling is belangrijker dan goede uitvoering; Richt je op het creeëren van een patroon. Wil je bijvoorbeeld sportiever zijn, zorg dan dat je dagelijks 5 minuten bezig houdt met sporten. Al trek je alleen maar je sportschoenen aan en loop je een rondje om je huis. Dit is belangrijker dan uitgebreide sportsessies. Begin zo klein mogelijk, met de juiste herhaling.
  • Verwijder frictie; Verslaafd aan chocolade? Koop het dan niet, of zet het op een moeilijk bereikbare plek. Zorg dat je zoveel mogelijk frictie verwijderd.

Dit boek kent nog veel meer waardevolle inzichten, die uiteraard dieper worden uitgelegd dan mijn opsomming.

Voor wie:

Dit boek is voor iedereen die wil werken aan zijn of haar persoonlijke groei. Zowel spiritueel als op andere gebieden (bijvoorbeeld je carrière).

Wanneer lezen:

Lees dit boek lekker in de avond. Probeer er gelijk een gewoonte van te maken ;).