Een podcast beginnen is relatief eenvoudig. Het moeilijkste is om de juiste podcast software en werkwijze voor jezelf te vinden. Hoe kun je het beste een gesprek opnemen? En hoe kun je dit vervolgens editen met bijvoorbeeld een aparte introductie, muziek en eventueel een promotie? Hier heb je natuurlijk editing software voor nodig. Gelukkig is dit eenvoudiger dan je zou denken. In dit blog artikel deel ik een aantal simpele podcast editing software pakketten die je op weg helpen met jouw podcast.
Podcast editing software
Podcast software zorgt eigenlijk voor 2 belangrijke dingen. Als eerste moet je hiermee een opname kunnen maken en opslaan. Ofwel jouw gesprek vastleggen. Het tweede waar podcast software voor zorgt is het bewerken van deze opname. Wil je bijvoorbeeld een deel van het gesprek wegknippen? Wat “eeeeehs” of “aaahs” eruit halen? Of wil je juist een introductie toevoegen? Of een achtergrond muziekje? Of een geluidseffect na een bepaalde uitspraak? Dit kun je allemaal doen met verschillende editing software. Er zijn echt een heleboel verschillende soorten podcast software beschikbaar. Ik ligt hier een aantal uit waar ik zelf mee bekend ben of mee heb gewerkt. Dit zijn software pakketten die vooral geschikt zijn voor beginnende podcasters.
1. Soundtrap (voor beginners)
Soundtrap is een app wat je in je browser kunt openen en waarmee je heel eenvoudig gesprekken kunt opnemen.
Belangrijkste kenmerken:
Binnen Soundtrap heb je ook de mogelijkheid om je opname te bewerken of om een muziekje op de achtergrond te plaatsen. Wanneer je klaar bent met podcast editing in Soundtrap, kun je dit eenvoudig exporteren naar een MP3 bestand. Je kunt ook je eigen geluidsfragmenten toevoegen en opslaan. Zo kun je dus eenvoudig een standaard podcast introductie inspreken en deze eenvoudig bij iedere nieuwe aflevering gebruiken. Het mooie van Soundtrap is dat je anderen online kunt uitnodigen voor een gesprek. Zo kun je jouw podcast gast online in Soundtrap uitnodigen en hoeft hij of zij niet fysiek bij je aanwezig te zijn.
Prijzen:
Soundtrap bedraagt voor podcasters een kleine 15,- per maand
Makkelijk te gebruiken:
Soundtrap is echt heel eenvoudig te gebruiken en dus ideaal voor een beginner.
Reden(en) om het te kopen:
Je kunt Soundtrap dus niet kopen, maar alleen in abonnementsvorm afnemen. Het bedrag is relatief laag en het is maandelijks opzegbaar.
Nadelen:
Soundtrap is alleen online beschikbaar, je hebt dus ten alle tijden internetverbinding nodig voor je opnames en tijdens het bewerken. Daarnaast zijn de mogelijkheden niet heel geavanceerd, maar voor een beginner is dit geen ‘show-stopper’.
2. GarageBand
Met GarageBand kun je realtime bewerkingseffecten gebruiken om uw geluidskwaliteit te verbeteren, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het bewerken van je audio na het opnemen.
Belangrijkste kenmerken:
Je kunt opnamen op veel verschillende manieren tweaken en morphen, inclusief het veranderen van de toonhoogte en snelheid van tracks. Omdat GarageBand exclusief voor Mac is, kun je nummers aan je podcast toevoegen met een iPhone of iPad.
Prijzen:
GarageBand is volledig gratis te gebruiken, wat het een uitstekende keuze maakt gezien het aantal functies. Het is wel alleen voor de Mac beschikbaar.
Makkelijk te gebruiken:
Garageband spreekt voor het grootste gedeelte echt voor zichzelf. Er zijn ook tal van functionaliteiten die je helpen om leuke effecten toe te voegen. Het duurt niet lang om erachter te komen hoe de software effectief kan worden gebruikt voor bewerking en geluidsmanipulatie.
Reden(en) om het te kopen:
Deze podcast software is een van de beste keuzes voor beginners. Het is zeer eenvoudig in gebruik voor zowel het opnemen als het bewerken van je podcasts. GarageBand biedt je alles wat je nodig hebt om gratis de kneepjes van het vak te leren.
Nadelen:
GarageBand is alleen beschikbaar voor mensen die Mac-systemen gebruiken, een dealbreaker voor Windows- of Linux-gebruikers.
3. Audacity (voor beginners)
Audacity heeft misschien niet de geavanceerde mogelijkheden van andere podcast-bewerkingssoftware, maar het is van grote waarde voor beginners (het is gratis!).
Belangrijkste kenmerken:
Met deze gratis podcast software kun je audio opnemen en bewerken, zodat je ongewenste geluiden, zoals hoesten of geluiden die worden veroorzaakt door bewegende microfoons in je digitale audiowerkstation, kunt verwijderen. Je kunt ook muziek, intro’s, outro’s, geluidseffecten of zelfs advertenties toevoegen.
Prijzen:
Audacity is volledig gratis, waardoor dit een uitstekende keuze is voor beginners om te beginnen.
Makkelijk te gebruiken:
Audacity is minder eenvoudig dan Garageband of Soundtrap, dus je zult er wel wat tijd in moeten investeren. Er zijn genoeg tutorials en video’s om je goed op weg te helpen.
Reden(en) om het te kopen:
Als je een beginner of een gevorderde bent, biedt deze gratis podcast software alles wat je nodig hebt om je podcastaflevering te bewerken en de geluidskwaliteit te verbeteren.
Nadelen:
Audacity wordt niet geleverd met functies die doorgaans bij andere premium software worden geleverd. De software heeft bijvoorbeeld geen geautomatiseerde functies, dus je moet elk audiobestand handmatig bewerken.
Meer podcast software
Natuurlijk is er nog veel meer podcast editing software beschikbaar, maar de bovenstaande 3 pakketten zijn een prima startpunt voor de beginnende podcast.